Porcijos
6 – 8
Pasiruošimas
5 – 12 val.
gaminimas
4-6 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Teksasietiškas BRISKET kepsnys – nuostabus pasirinkimas ilgiems ir sotiems žiemos pietums. Šis receptas puikiai tiks šventiniams Kalėdų pietums, kai šiek tiek pasiruošę galėsite laiką skirti maloniam bendravimuis su šeima ir artimaisiais, kol sultingas ir aromatingas kepsnys keps orkaitėje ir lauks savo sėkmės valandos garbingoje stalo vietoje. Paruošimas ypač paprastas ir nereikalaujantis įgūdžių, tačiau reikia susiplanuoti laiką iš anksto marinuoti geriausia per naktį, o kepti bent šešias valandas. Šis receptas skirtas paprastai namų orkaitei – todėl yra tinkamas ir tiems, kas gyvena bute, bet nori aromatingo ir skoningo kepsnio.
- 2,2 – 2,5 kg BRISKET krūtininės kepsnio
- 600-700 g svogūnų
- Prieskonių mišinio kepsniams
- 500 ml jautienos sultinio
Prieskonių mišiniui:
- 2,5 v. š. druskos
- 1,5 v. š. grūstų pipirų
- 1,5 a.š. malto kumino
- 2 v. š. džiovinto česnako granulių
- 2 v. š. džiovinto svogūno gabaliukų arba miltelių
- 2 v. š. citrinpipirių
- 3 v. š. rudojo cukraus
- 4 v. š. rūkytos paprikos
Barbeque padažas
- Svogūnai iš skardos
- 200 g pomidorų tyrės
- 1,5 – 2 v. š. prieskonių mišinio
- 1,5 v. š. obuolių acto
- 1 v. š. Vorčesterio padažo
- 30 – 50 g cukaus
- 1 v. š. geltonųjų garstyčių
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Dubenėlyje sumaišome visus produktus skirtus prieskonių mišiniui. Šis mišinys yra ypač gardus ir aromatingas bei tinka ne tik BRISKET kepsniui, tačiau pagardins bet kokį Jūsų mėgiamą steiką ar mėsos gabaliuką ruošiamą tiek orkaitėje, tiek grilyje. Atidėkite 6 – 7 valgomus šaukštus prieskonių mišinio ateičiai, o kitu kruopščiai įtrinkite mėsos gabalą iš visų pusių. Mėsą dėkite į šaldymo maišą arba vyniokite sandariai į plėvelę ir palikite marnuotis bent 5 – 6 valandas, o geriausia – pernakt.
3 žingsnis
Įkaitinkite orkaitę iki 125- 130 laipsnių Celsijaus. Kepimo dieną pasiruoškite kepimo skardą – ji turite nerūdijančio plieno skardą – galime tiesiai joje – šlakelyje aliejaus apkepkite kepsnį iš visų pusių, kol jis gražiai apskrus. Ištraukite jį ir ten pat paskrudinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kol šie taps auksiniai. Ant svogūnų pilkite jautienos sultinį, pabarstykite šiek tiek pasigaminto prieskonių mišinio ( 2 š. palikdami Barbeque padažui), dėkite kepsnį riebaliniu sluoksneliu į viršų, jį taip pat pabarstykite prieskoniais, labai sandariai dviguba folija uždenkite kepimo skardą bei užspauskite visus kraštus, kad drėgmė kepant neišgaruotų.
4 žingsnis
Kepimo laiką reikėtų pasiskaičiuoti maždaug 2 val. kepimo laiko 1-am kg BRISKET kepsnio, t. y. jei jūsų kepsnys sveria 2 kg – tai kepimo laikas bus 4 val. Kai jūsų kepsnys iškeps, ištraukite jį iš skardos, dėkite ant lentelės ir uždenkite folija, kad poilsiui bent 30 min.




5 žingsnis
Tuo tarpu, pasigaminkite ypač gardų Barbeque padažą – iš susidariusio sultinio išgriebkite minkštučius ir švelnius išsitroškinusius svogūnus. Dėkite juos į prikaistuvį, ten pat pilkite 2/3 cukraus ir pakaitinkite iki jis ištirps, sudėkite visus likusios ingredientus ir užvirkite ant vidutinės kaitros. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ar geras saldumo ir rūgšties balansas – jei viskas puiku – sutrinkite elektriniu trintuvu padažą ir grąžinkite jį ant didesnės nei vidutinės kaitros nuolat maišant, kad šiek tiek nugaruotų nereikalingas skystis. Viskas, metas tiekti į stalą!
Kepsnį pjaustykite porcijomis, tiekite mėgstamą garnyrą, salotas ir Barbeque padažą šalia.
Skanaus!