Porcijos
4 – 5
Pasiruošimas
~ 30 min.
gaminimas
~ 15 min.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Japoniškas ramenas – tai makaronų sriubos rūšis, kuri populiari ne tik Japonijoje, bet yra žinoma visame pasaulyje. Sotus rameno dubuo yra visiškai bevertis be kvapnaus ir sodraus sultinio, kupino umami skonio bei kvietinių makaronų. Umami, kaip žinia yra penktasis iš pagrindinių žmogaus juntamų – pikantiškas, mėsiškas, paryškinantis skonių. Priedai sriubai gali visišai varijuoti pagal jūsų skonius ir pomėgius, tačiau tradiciškai japonai mėgsta pjaustytą mėsą (šiame recepte teriyaki padaže pamarinuota ir karštoje keptuvėje karamelizuota jautienos nugarinė), sojos pupelių daigai, nori džioninti jūros dumbliai, svogūnų laiškai, marinuotas virtas kiaušinis ir t.t.
Ramen sultiniui reikės:
- 1 litras stipraus jautienos sultinio
- 300 ml vandens
- 3-4 nori džioninti jūros dumbliai
- Keli džiovinti arba šviežūs šitake grybai (juos galima keisti rudaisiais pievagrybiais, džiovintais baravykais)
- 60 ml sojos padažo
- 1,5 arbatinio šaukštelio ryžių acto (galima pakeisti obuolių ar kitu švelniu actu)
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 3 nedidelės skiltelės česnako
- 2-3 cm šviežio imbiero šaknies
Priedai sriubai:
- 3-4 briketai kvietinių makaronų
- 2 vištos kiaušiniai ir 60 ml sojos padažo marinavimui
- Baltieji kininiai grybai
- 8-10 jautienos nugarinės riekutės, pamarinuotos teriyaki padaže
- Pak-choi (kininio bastučio) salotos gūželė
- Saldžioji paprika
- Morka
- Sojos daigai
- Smulkiai pjaustyti svogūnų laiškai ir kelndros lapeliai (jei mėgstate)
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Pirmiausia – teriyaki padaže pamarinuojame jautienos nugarinės gabalėlius. Mėsą reikia supjaustyti tokio dydžio gabaliukais, kad būtų patogu suvalgyti vienu – dviem kąsniais.
Nuplaukite ir 4 minutes virkite vištos kiaušinį (vienam valgytojui – puselė), dar karštą nulupkite ir pamerkite į sojos padažą, kad kiaušinis pasimarinuotų kol mums jo prireiks. Patogiausia tai padaryti užspaudžiamame maisto šaldymo maišelyje – sudėjus ten kiaušinius ir užpylus padažu išleisti orą iš maišelio, kad padažas priglustų prie kiaušinio paviršiaus.
3 žingsnis
Į 300 ml vandens dėkite nori lapus, grybus, užkaiskite ir pavirkite 10 – 15 min., kad atsiskleistų umami skonis. Atskirame puode, kur virsite sultinį – pašildykite šlakelį aliejaus ir jame pakepinkite sutraiškytas šesnako skilteles bei smulkiai kapotą imbierą. Ten pat įpilkite sultinį, sojos padažą, actą, cukrų, bei perkoštą nori lapų nuovirą. Prieš baigiant virti į sultinį įmeskite baltuosius kininius grybus (jie yra nebūtini, tačia jei naudojami, skaniausi virti sultinyje) ir pavirkite dar 5-7 minutes. Paragaukite sultinį dėl druskos ir skonio balanso, jei ko nors trūksta – papildykite. Išjunkite kaitrą ir palikite sultinį, kol jo prireiks.
Kol verda sultinys, didelėje kaitroje keptuvėje labai greitai iš abiejų pusių pakepame nugarinės griežinėlius tik tol, kol karamelizuosis teriyaki padažas.
4 žingsnis
Daržoves – pak choi (galima pakeisti kitomis traškiomis salotomis – kininėmis salotomis, lapiniais kopūstais), papriką, morką supjaustome plonas ilgais šiaudeliais.
Makaronus išvirkite pagal gamintojo instrukciją. Į gilų dubenį dėkite makaronus, viršuje dailiai išdėliokite supjaustytas daržoves, sojos daigus, iš sultinio ištrauktus baltuosius grybus, jautienos nugarinę bei perpus perpjautą sojos padaže marinuotą kiaušinį. Užliekite viską gardžiu, kvapniu sultiniu ir pagardinkite šviežiais svogūnų laiškais ir kalendromis. Ramenas valgomas šliurpiant – geriausias komplimentas šiai nuostabiai sriubai – tai garsus čepsėjimas ir šliurpčiojimas.
Skanaus!


