Porcijos
6
Pasiruošimas
5 – 12 val.
gaminimas
4-6 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Kas jau kas, bet karštakraujai kartvelai žino kaip gaminti ir valgyti mėsą, ypatingai gardžiai jie moka derint prieskonius ir maistui suteikti ypatingą reikšmę kasdieniame gyvenime. Siūlome jums išbandyti mūsų vieną mėgstamiausių sočiųjų sriubų – Charčio. Tai tarpusavyje puikiai suderintų produktų šokis – svarbiausia neskubėti ragauti, nes liežuvis ir lūpos bus nudeginti ne aitrios paprikas, o sriubos kaitros!
Sultiniui:
- 1,5 – 2 (jei su kaulu) kg jautienos. Puikiausiai tinka kulninė, šonkauliai, krūtininė, guliašinė – mėsa, kur yra riebaliuko.
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 1,5 a. š. druskos
- 2,5 l vandens
- Česnako skiltelė
- Šlakelis aliejaus
Sriubai:
- 700 – 800 g pomidorų (ne sezono metu galima naudoti konservuotus, nusunkiant sultis iš skardinės)
- 350 g svogūnų
- 50 g pomidorų pastos
- 80 g adžikos (kiekį galima reguliuoti pagal aštrumo pomėgį)
- 70 g baltų jūsų mėgiamų ryžių
- 2 – 4 lauro lapai
- 3 v. š. Tkemali padažo (jį galima keisti citrinos sultimis)
- 3 česnako skiltelės
- 20 g šviežių petražolės lapelių
- 50 g šviežių kalendros lapelių
- Druskos pagal skonį
1 žingsnis
Mėsą supjaustykite kąsnio gabaliukais, maždaug 5 cm kubeliais jei ji be kaulų, jei su kauliukais – pagal galimybes ir storadugniame puode apkepkite iš visų pusių šlakelyje aliejaus, kad gražiai apskrustų. Ten pat įdėkite daržoves, prieskoninių žolelių kotelius, druską, pilkite vandenį ir nedidelėje kaitroje virkite sultinį, kol mėsa bus išvirusi ir minkšta. Jei turite, proceso pagreitinimui, galite naudoti greitpuodį.
2 žingsnis
Tuo tarpu, kol verda sultinys, paruoškite daržovių užkepą. Šviežius pomidorus reikia nuplikyti ir nulupti. Keptuvėje, šlakelyje aliejaus, iškepkite smukiais kubeliais pjaustytą svogūną. Kai jis bus minkštas ir auksinis, pridėkite pomidorų pastą ir adžiką ir pakepkite, kol viskas gerai sušils. Ten pat dėkite supjaustytus pomidorus – jei konservuoti, tai tiesiog supjaustytus, je švieži – prieš tai nuluptus ir supjaustytus. Ant vidutinės kaitros patroškinkite, kol pomidorai išsileis ir troškinys primins padažą – apie 7 – 8 minutes.
3 žingsnis
Kai mėsa jau bus minkštutėlė, o sultinys – gardus ir išviręs, jei reikia mėsą išimkite ir nukaulinkite. Iš sultinio išimkite visas kartu virusias daržoves – jų nebeprireiks. Į sultinį dėkite visą pomidorų troškinį, grąžinkite mėsą, pilkite ryžius, dėkite lauro lapus ir virkite, kol ryžiai bus išvirę. Kol verda ryžiai smulkiai sukapokite prieskonines žoles – smulkiai sukapokite petražoles, kalendras, sutrinkite česnaką. Išvirus ryžiams, paragaukite ar sriuboje netrūksta druskos, įpilkite tkemali (citrinos sulčių) pagal skonį – kad sureguliuoti rūgšties balansą, dar kartą paragaukite, jei viskas tobula – dėkite sukapotas žoleles, česnaką, nukaiskite puodą nuo kaitros ir palikite 5 – 10 minučių, kad sriuba atsiskleistų ir būtų kupina skonių bei aromatų.



4 žingsnis
Pilkite į didesnius dubenėlius, tiekite su mėgiama duona ir mėgaukitės su puikia kompanija.
Skanaus!