Porcijos
4
Pasiruošimas
5 – 12 val.
gaminimas
4-6 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Itališkas Osso Buco yra tradicinis, aromatingas ir gardus patiekalas, kur pavadinimas apibūdina tikrąją jo esmę – skylę kaule, kuri atsiveria ilgai troškinant skersai supjaustytus kulninės pjausnius su kaulu. Tradiciškai osso buco tiekiamas su polenta – švelnia, kremine kukurūzų koše, tačiau mūsų šeimoje labiau vertinamos užkeptos ir sviestu bei sūriu gardintos bulvės. Šis patiekalas tikra stalo puošmena – mėsa būna minkšta ir aromatinga, padažas tirštas ir švelnus, kupinas aromatinių žolelių kvapų ir skonių.
- 2 – 2,5 kg kulninės pjausnių 3-4 vnt.)
- 1 svogūno
- 2 saliero stiebų
- 2 morkų
- 4-5 česnako skiltelių
- 250 ml balto sausojo vyno
- 2 v.š. pomidorų pastos
- poros šakelių rozmarino
- poros šakelių šalavijo
- 2-3 lauro lapeliai
- 3-4 šakelių čiobrelio
- 250 ml talpos puodelis kvietinių miltų
- 500 ml jautienos sultinio
Gremolata pagardui:
- 30 gr smulkiai kapotų petražolių
- 1 trinta česnako skiltelė
- 1 citrina
- druskos pagal skonį
- 4-5 v.š. alyvuogių aliejaus
Užkeptoms bulvėms:
- kuo stambesnės bulvės
- druska
- pipirai
- alyvuogių aliejus
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Mėsą nusausinkite, pagardinkite drsuka ir pipirais bei gerai apvoliokite miltuose. Kiekvieną gabaliuką apkepkite šlakelyje aliejaus keptuvėje arba troškinimo puode, kol jis gražiai apskrus. Tuomet tame pačiame puode, pridėkite dar šiek tiek aliejaus ir apkepkite visas daržoves – pirmiausia svogūnus, tuomet morkas ir galiausiai salierus. Prie daržovių šliukštelkite puodelį vyno, nugarinkite 60 – 70 %, pridėkite pomidorų pastos, gerai išmaišykite troškinamas daržoves. Grąžinkite į puodą mėsos gabaliukus, pilkite sultinio (kad padengtų mėsą), sudėkite prieskonines žoleles ir paruoškite ilgam kepimui orkaitėje.
3 žingsnis
Įkaitinkite orkaitę iki 175- 180 laipsnių Celsijaus. Pasigaminkite cartouche, kepimo popieriaus apskritimą su skyle centre, kuri neleidžia mėsai iškilti iš aromatingo sultinio ilgo troškinimosi metu bei išdžiūti jai. Troškinkite mėsą 2,5 – 3 valandas uždengtame puode, kol ji netaps minkštutėlė ir nekris nuo kaulų. Tuo pačiu metu orkaitėje kepkite folijoje įvyniotas bulves, prieš tai jas gerai pasūdę, papipirinę ir pašlakstę aliejumi.
4 žingsnis
Kai mėsa jau paruošta, atsargiai ją iškelkite, nupilkite po troškinimosi likusį sultinį ir jį dar šiek tiek pavirkite, kad nugaruotų ir taptų tirštesnis. Karštas bulves atsargiai išvyniokite iš folijos, įpjaukite išilgai, vidun dėkite sviesto, druskos, šviežiai grūstų pipirų bei mėgstamo sūrio ir gerai šakute sumalkite nesuardydami bulvės lupenos, kad minkšta ir tąsi košė liktu marškinėliuose.




5 žingsnis
Tuo tarpu, pasigaminkite ypač gardų Gremolata padažą – petražoles sukapokite ypač smulkiai, nutarkuokite vienos citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis, sutrinkite česnako skiltelę, pagal skonį gardinkte druska ir pipirais bei pilkite aliejaus. Gerai išmaišykite ir metas tiekti į stalą!
Lėkštėje dėkite bulvę, šalia atsargiai padėkite kulninę, pagardinkite ją sutirštintu padažu iš sultinio, ant viršaus – nepagailėkite gramolatos. Tiekite su mėgstamomis šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis. Ir būtinai pasimėgaukite ištroškintais kaulų čiulpais, juk jie kupini skonio ir jau paruošti mėgautis!
Skanaus!