Porcijos

6 – 8

Pasiruošimas

 40 min.

gaminimas

4-6 val.

Siūlome

Sriuboms

Padažams

Troškiniams

Ingredientai

Geras, sodraus skonio jautienos sultinys – tai ne tik gardi sušildanti sriuba, tačiau ir pagardas bei pagrindas daugeliui patiekalų, kuriuos galite pakylėti iki dausų, vien tik pagardinę juos puikiai išvirtu sultiniu. Yra vos kelios gudrybės, kurias žinant namuose visada turėsite gardaus ir sodraus sultinio, jį galėsite naudoti kaip pagardinimą kitiems patiekalams arba virti sočias, sušildančias sriubas ilgoms žiemos popietėms.

  • 2 kg jautienos kaulų, gali būti su mėsa, gali būti be mėsos, tačiau svarbiausia – kad atviri būtų kaulų čiulpai
  • 2 vidutiniai svogūnai (nelupti)
  • 1 didelė morka (nelupta)
  • 1-2 saliero stiebai
  • 2-3 didesnės česnako skiltelės (neluptos)
  • 2-3 lauro lapai
  • 10-15 kvapniųjų pipirų
  • (pagal pomėgį kalendrų stiebų, petražolių lapų ar šaknų, imbierų šaknies)

1 žingsnis

Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.

2 žingsnis

Įkaitinkite orkaitę iki 220-250 laipsnių Celsijaus. Į skardelę aukštesniais kraštais dėkite perpus perpjautus svogūnus, 4-5 cm gabaliukas supjaustytas morkas bei jautienos kaulus. Pašaukite skardelę į orkaitę ir skrudinkite kaulus 35-40 min, kol gražiai apskrus – įpusėjus kepimo laikui – rekomenduojame apversti kauliukus, kad jie paskrustų iš abiejų pusių.

3 žingsnis

Apskrudusius kaulus įdėkite į didelį 8-10 litrų talpos puodą, ten pat sudėkite salierų stiebus, česnako skilteles, lauro lapelius, kvapniuosius pipirus, kitas skonines daržoves (jei jas naudosite), pilkite vandens per du pirštus iki puodo viršaus ir padidinę kaitrą užvirkite sultinį. Nuimkite susidariusias putas, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir lėtai virkite sultinį 4-6 valandas, nemaišydami.

Verdant sultiniui, riebalai iš kaulų čiulpų išsiskirs ir iškils į sultinio paviršių – virimo metu juos verta nugriebti.

maistiniai kaulai e1729192154972
IMG 20241125 110715 scaled e1732782816744
IMG 20241125 110742 scaled e1732782782229

4 žingsnis

Išvirtą sultinį atvėsinkite, perkoškite ir naudokite savo pasirinktiems patiekalams gaminti ar gardinti.

  • Kaulų paskrudinimas sultiniui suteikia skonio gilumo ir sodrumo, tai nėra būtinas, bet labai gardus pasirinkimas puikiam sultiniui.
  • Sultinio nesūdykite, nors paragavus atrodys, kad jame trūksta skonio – tačiau virdami sriubą ar gamindami padažus sūdysite galutinį patiekalą, todėl pasūdytas sultinys gali sugadinti galutinį rezultatą.
  • Jei jums iškart nereikia tokio kiekio sultinio, virkite perpus mažiau – tiesiog pusę apskrudintų kaulų užšaldykite kitam kartui.
  • Taip pat, supilsčius į užspaudžiamus maišelius – galima užšaldyti porcijomis sultinį kitiems kartams – tuomet beliks jį tik ištraukti ir atšildžius naudoti pagal poreikį.
  • Sultinys gali būti laikomas šaldytuve. Vandenyje ištirpę riebalai iškils ir paviršiuje sudarys apsauginę plėvelę – todėl laikomas vėsiai gali luktelti, kol bus reikalingas apie savaitę.

Skanaus!

Share This