Jautienos šonkauliai Kalėdoms – gardi šventė visai šeimai

Porcijos

Pasiruošimas

~ 20 – 30 min.

gaminimas

~ 4 – 4,5 val.

Siūlome

Pietūs 

Vakarienė

Ingredientai

Vienas iš geriausių būdų švęsti šventes yra nepavargti virtuvėje, bet valgyti labai gardžiai. Siūlome jūsų Kalėdų stalui bitent tokį patiekalą – aktyvaus darbo bus keliolikai minučių, o šventinio stalo puošmena ir valgymo malonumas sukvies prie stalo net pačius išrankiausius. Aromatingas, gardus ir paprastas, bet šventinis patiekalas yra tai, ko reikia, kad suburti visus šeimos narius ir džiaugtis bendryste.

Šonkauliams:

  • 2 – 2,5 kg jautienos šonkaulių (short ribs)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 didelės morkos
  • 2 – 3 saliero stiebai
  • 4 – 5 skiltelės česnako
  • 300 ml raudonojo vyno (rinkitės skoningą, gerą vyną Merlot, arba Cabernet Sauvignon)
  • 700 – 800 ml jautienos sultinio
  • 2 v. š. aliejaus
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 10 čiobrelių šakelių
  • 1 – 2 šakelės šviežio rozmarino
  • 1 – 2 šakelės šviežio šalavijo
  • 2 lauro lapai
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežios petražolės ar kitos jūsų mėgstamos žolelės, papuošimui

1 žingsnis

Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.

2 žingsnis

Nustatykite orkaitės temperatūrą iki 165°C. Dideliame špižiniame emaliuotame puode įkaitinkite aliejų – kaitra turi būti vidutinė – didesnė nei vidutinė. Šonkauliukus pagardinkite druska ir pipirais, tada apkepkite iš visų pusių porcijomis, maždaug po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kad dailiai apskrustų. Išimkite šonkauliukus ir atidėkite.

3 žingsnis

Į tą patį puodą sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, morkas ir salierą. Kepkite, kol suminkštės, maždaug 5–7 minutes. Sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 1 minutę. Supilkite raudonąjį vyną, nugramdydami puodo dugną, kad atsiskirtų prikepę gabalėliai. Pilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, į puokštelę surištas aromatines žoleles ir lauro lapus. Užvirinkite mišinį ant silpnos ugnies. Grąžinkite apskrudintus šonkauliukus į puodą. Uždenkite dangčiu ir perkelkite į įkaitintą orkaitę. Troškinkite bent 4 valandas arba kol mėsa suminkštės ir lengvai atsiskirs nuo kaulo.

4 žingsnis

Išimkite šonkauliukus iš puodo ir nukoškite skystį, kad pagamintumėte padažą (daržoves iš troškinio galite tiekti kartu, jei mėgstate). Patiekite šonkauliukus, apšlakstytus padažu ir papuoštus šviežiomis petražolėmis.

Patiekite su bulvių koše, polenta arba traškia duona, kad papildytumėte padažą. Mes rekomenduojame purią, sviestinę bulvių košę – ji – švelnaus skonio ir tekstūros pabrėžia visus skonius, kurie atsiskleidė mėsoje ilgai ją troškinant.

Gardžių, taikių ir sočių Jums švenčių!

MR.Ukis, jautiena, mėsa iš ūkio, ekologiška jautiena, jautiena Kretingoje, jautiena Klaipėdos rajone, patiekalai iš jautienos
receptas, jautienai, jautiena, pirkti jautiena, kur pirkti jautiena, ekologiška jautiena, jautiena is ukio, karamelizuoti svogunai, jautienos mesainis su karamelizuotais svogunais, karamelizuoti svogunai mesainiams
receptas, jautienai, jautiena, pirkti jautiena, kur pirkti jautiena, ekologiška jautiena, jautiena is ukio, karamelizuoti svogunai, jautienos mesainis su karamelizuotais svogunais, karamelizuoti svogunai mesainiams, naminis jautienos mesainis

daugiau receptų

Ruduo MR. Ūkyje – ne tik laukuose

Ruduo MR. Ūkyje – ne tik laukuose

Ruduo ūkininkui – metas ne tik derliui, bet ir apmąstymams, kur link keliauja žemė, ūkis ir pats žmogus. Šiemet rugsėjis ir spalis Mr. Ūkiui buvo išties turtingi – nuo gardžių tomahawk steikų kvapų Kauno rajone iki gyvų diskusijų Skuode apie kaimo ateitį, inovacijas ir žemės ūkio partnerystę su turizmu.

Jautienos sprandinė sous vide – metodas pavaldus ne tik restorano šefui

Jautienos sprandinė sous vide – metodas pavaldus ne tik restorano šefui

Kai norisi išgauti jautienos švelnumą be jokių kompromisų – sous vide yra magiškas būdas. Mėsa išlieka sultinga, subtiliai kvepia žolelėmis, o kiekvienas kąsnis tirpsta burnoje. Čia – klasikinis variantas su sviestu, šalaviju ir čiobreliais, o prie jos – dviejų pasaulių garnyras: karamelizuoti miško grybai ir saldžiarūgštės pomidorų salotos su burrata.

Share This