Porcijos

3 – 4

Pasiruošimas

~ 2 val.

gaminimas

45 min.

Siūlome

Pietūs 

Vakarienė

Ingredientai

Planuojant ilgai lauktą meilės dieną ar nenorint ilgai vargti prie puodų stengiantis nudžiuginti savo artimuosius restorano kokybės vertu kepsniu – rekomenduojame lengvai paruošiamą, tačiau abejingų nepaliekantį jautienos sprandinės steiką – ir tam Jums net nereikės griliaus. Aromatingą, kupiną skonių ir sultingą steiką paprastai paruošite namų orkaitėje, o su taure puikaus vyno galėsite drąsiai mėgautis net šventine vakariene.

  • 1 kg jautienos sprandinės (tačiau puikiai tinka nugarinė ir kiti minkštieji steikai)
  • 50 g sviesto
  • šviežiai grūstų pipirų
  • druskos pagal skonį
  • šlakelis aliejaus įkaitusiai keptuvei

 

Pipiriniam padažui:

  • viso sviesto ir riebaliuko, likusio po steiko kepimo
  • 100 ml gero konjako, romo, brendžio ar kito stipraus Jūsų mėgstamo gėrimo
  • 2-3 a.š. stambiai grūstų pipirų
  • 50 g sviesto
  • 200 ml grietinėlės
  • 150 ml jautienos sultinio
  • druska pagal skonį

1 žingsnis

Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.

2 žingsnis

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių Celsijaus. Gerai įkaitinkite keptuvę, kurią bus galima pašauti į orkaitę kartu su visu kepsiu. Mėsą nusausinkite, gausiai pagardinkite druska ir pipirais ir dosniai apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir gabalėliu sviesto. Kepant palaistykite mėsą kunkuliuojančiu aliejumi su sviestu, kad skonis būsų dar sodresnis.

Apkepus įsmeikite į storiausią kepsnio vietą mėsos termometrą ir šaukite į orkaitę, kol vidinė temperatūra nepasieks 54-56 laipsnius.

3 žingsnis

Kai termometras Jums signalizuos, kad temperatūra tinkama – traukite keptuvę iš orkaitės, mėsą perkelkite ant medinės lentelės ir apvyniokite folija, tam, kad ilsėdamasi po didelės kaitros staiga neatvėstų. Tuo tarpu turime laiko pasiruošti padažą – toje pačioje keptuvėje, kur kepė steikas – liko ištisa skonio jūra – jautienos riebaliukas ir sviestas, pipirai ir druska, mėsos sultys – juos panaudosime gardžiausiam pipiriniam padažui:

įjunkite kaitrą ir greitai sugrūskite 2-3 arbatinius šaukštelius juodųjų pipirų arba įvairių pipirų mišinio. Juos pašildykite. Įpilkite stiprųjį gėrimą ir švelniai pamaišant nugarinkite apie minutę-dvi, kol išgaruos alkoholis. Įpilkite sultinį ir šiek tiek pakaitinkite, kad pipirai atskleistų visas geriausias savo skonines savybes. Galiausiai gardinkite savo padažą grietinėle – ją reikia nuvirti tiek, kol jums bus maloni padažo konsistencija – šiek tiek tirštokas, maloniai skalsus. Kai padažo tirštumas Jums bus tinkamas, krėskite šaukštą sviesto, druskos pagal skonį (jei trūksta), pamaišykite ir tiekite.

4 žingsnis

Steiką pjaustykite skersai raumens nestorais griežinėliais, šalia tiekite padažą, šviežias ir/arba konservuotas daržoves, mėgiamas salotas ir greičiau kvieskite mylimuosius prie stalo!

p.s. patarimas iš gero restorano – padažo nepilkite ant mėsos, patiekite šalia, arba po mėsos gabaliukais, taip Jūsų kepsnys atrodys ypač estetiškai.

Skanaus!

IMG 20250122 111449
IMG 20250122 113523
IMG 20250122 114037
IMG 20250122 115222
IMG 20250122 120100 1 e1738881525190
Share This