Porcijos
4
Pasiruošimas
~ 30 min.
gaminimas
~ 4 – 5 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Kai norisi tikro, sultingo, nuo lėto ugnies skonio dvelkiančio mėsainio – rinkitės kulninę. Tai ne ta mėsa, kurią kepa skubėdami – jai reikia laiko – verdama lėtai, švelniai plėšoma šakute ir dar ilgiau prisimenama. Šitas mėsainis gimė iš kantrybės ir garų.
Kulninę mes trinam prieskoniais, leidžiam jai lėtai šusti orkaitėje, kur laikui bėgant ji tampa švelni kaip sviestas. Įmaišom saldžiai rūgštaus BBQ padažo, paslepiam traškiuose, svieste keptuose smidruose ir dedam ant paskrudintos bandelės. Ant viršaus – sūrio riekelė, pomidoro griežinėlis, jei norite – svogūno riekelė.
Tai ne šiaip mėsainis. Tai – savaitgalio herojus. Sotus, rūkytas, su charakteriu. Toks, kurį valgai pirštais, bet atsiminimai lieka širdy.
Plėšytai jautienos kulninei:
~800 g MR. Ūkio jautienos kulninės (vienas didelis gabalas su kaulu, tinka ir kita ilgai kepama mėsa – flank, šonkauliai ar mentė)
1 š. rūkytos saldžiosios paprikos
1 a.š. česnako miltelių
1 a.š. svogūnų miltelių
1 a.š. maltų juodųjų pipirų
1 a.š. druskos
1 š. alyvuogių aliejaus
150 ml jautienos sultinio
1 š. obuolių acto
BBQ padažas:
100 ml pomidorų padažo
1 š. garstyčių, 1 š. medaus arba rudojo cukraus
1 š. „Worcestershire“ padažo
1 š. obuolių acto
1 a.š. „Tabasco“ (pagal skonį)
½ a.š. rūkytos paprikos
Smidrams:
200 g šviežių smidrų
1 š. sviesto
druska ir pipirai pagal skonį
Kiti ingredientai:
- mėsainių bandelės (geriausia brioche tipo)
- 4riekelės sūrio (Čederio, Gouda ar pan.)
- 4 – 8 griežinėliai pomidoro
- Marinuoti agurkėliai, keli griežinėliai svogūno (nebūtina)
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Įtrinkite mėsą paruoštu prieskonių mišiniu iš visų pusių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi (šį darbą galima atlikti iš vakaro, diena prieš kepant mėsą). Sudėkite į kepimo indą, užpilkite sultiniu ir actu. Uždenkite dangčiu arba sandariai užklokite folija. Kepkite 150 °C orkaitėje apie 4–5 val., kol mėsa taps minkšta ir lengvai plėšysis. Kol kepa mėsa, visus BBQ padažo ingredientus sudėkkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį, užvirkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min., kol šiek tiek sutirštės. Virdami paragaukite, ar geras skonių balansas, užrenka druskos, saldumo ir rūgštumo. Žinoma, visada galite naudoti ir kitą Jūsų mėgstamą BBQ padažą arba pasigaminti firminį MR. Ūkio BBQ padažą.
3 žingsnis
4 žingsnis
Surinkite savo mėsainius – bandeles tepkite BBQ padažu, dėkite salotos lapą, šiek tiek keptų smidrų, plėšytos mėsos su padažu, sūrio riekelę, pomidoro ir marinuotų agurkėlių ir užvožkite antra padažu ištepta bandele.
Mėgaukitės su gruzdėmis, daržovėmis ir taure putojančio apynių gėrimo.
Skanaus!


