Porcijos
4
Pasiruošimas
~ 20 – 30 min.
gaminimas
~ 1 – 1,5 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Kalėdų stalas jau suplanuotas, o ar spėjote pagalvoti apie Naujųjų šventę? Su kuo pasitiksite Naujuosius? Kas bus Jūsų kompanjonai ne tik prie stalo, bet ir visus ateinančius metus? Kviečiame išbandyti šiek tiek pakeistą ir atnaujintą Befstrogeno versiją – kai patiekalą galėsite ne tik šventiškai patiekti patys, bet ir paversti tikra vakaro šventės kulminacija.
Būtinai išbandykite ir pasidalinkite savo įspūdžiais!
Steikui:
- ~1 kg Mr. Ūkio sprandinės, kumpio ar nugarinės
- Druska, pipirai pagal skonį
Bulvėms:
- 4 – 6 didelės bulvės (350-450 g kiekviena)
- Šiek tiek aliejaus
- Druska, pipirai
Befstrogeno padažui:
- 2 dideli svogūnai
- 4 česnako skiltelės
- 500 – 600 g pievagrybių (arba kitų jūsų mėgiamų grybų)
- 400 ml jautienos sultinio
- 2 a.š. garstyčių
- 2 v.š. vorčesterio padažo
- 0,5 a.š. malto cinamono
- 1 – 1,5 a.š. džiovinto čiobrelio
- 2 v.š. pomidorų pastos
- 2 a.š. kvietinių miltų
- 200 ml riebios grietinėlės
- Pora šaukštų grietinės (arba dar 50 ml grietinėlės)
- Druska, pipirai pagal skonį
Bulvių įdarui:
- 80 – 100 g sviesto
- Sauja petražolių
- 150 g mėgstamo sūrio
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Pirmiausia bulves gerai nuplaukite, susmaigstykite šakute keliose vietose odą, apvyniokite drėgnu popieriniu rankšluosčiu ir pakaitinkite mirobangų krisnelėje 6-8 minutes, nustatydami maksimalią kaitrą. Tuomet pašlakstykite jas aliejumi, padruskinkite ir papipirinkite, suvyniokite į folijos lakštelius ir kepkite orkaitėje, 180° C kaitroje 60-80 min, kol bus minkštos. Nuimkite foliją, patepkite dar kartą aliejumi, įjunkite griliaus filunkciją ir paskrudinkite dar 5-7 min, kad odelė būtų traški, o vidus minkštas ir purus.
3 žingsnis
Padažui, keptuvėje apkepkite svogūną su česnaku, kol suminkštės. Įdėkite riekelėmis supjaustytus grybus ir apkepkite juos kol apskrus – grybai neturi troškintis savose sultyse. Pagardinkite visais prieskoniais, įspauskite pomidorų pastos ir pakaitinkite kelias minutes. Dėkite kvietinius miltus ir apkepkite dar 10 – 15 sekundžių. Tuomet pilkite sultinį bei grietinėlę ir maišydami padažą pasiekite norikos konsistencijos – jis turi būti tirštokas ir kremiškas. Jei naudojate grietinę – ją dėkite paskytinę, jei ne – tiesiog supilkite visą grietinėlę ir užvirkite.
4 žingsnis
Iškepkite jautienos steiką – mėsą špižinėje keptuvėje, didelėje kaitroje su lašeliu aliejaus apkepkite iš visų pusių. Smeikite vidinį termometrą ir šaukite visą keptuvę į orkaitę, kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 54°C. Pasūdykite ir papipirinkite mėsą pagal skonį ir atidėkite pailsėti, kad kepsnys išliktų minkštas ir sultingas.
Tuo tarpu sutrinkite sviestą su smulkiai kapotomis petražolėmis ir sūriu. Teikti galite patys formuodami porcijas, arba sudėdami ant stalo karštutėles bulves, prieskoninį sviestą, labai plonomis riekelėmis pjaustytą kepsnį bei padažą, kad kiekvienas svečias susikonstruotų savo vakarienę. Tereikia įpjauti milžinišką karštą bulvę kryžmai, jos minkštimą sutrinti šakute su žolelių ir sūrio sviestu, uždėti ant viršaus steiko juosteles bei pagardinti nuostabiu Befstrogeno padažu. Skanių Jums artėjančių Naujųjų metų!






