Porcijos
4
Pasiruošimas
~ 20 – 30 min.
gaminimas
~ 4 – 4,5 val.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Vienas iš geriausių būdų švęsti šventes yra nepavargti virtuvėje, bet valgyti labai gardžiai. Siūlome jūsų Kalėdų stalui bitent tokį patiekalą – aktyvaus darbo bus keliolikai minučių, o šventinio stalo puošmena ir valgymo malonumas sukvies prie stalo net pačius išrankiausius. Aromatingas, gardus ir paprastas, bet šventinis patiekalas yra tai, ko reikia, kad suburti visus šeimos narius ir džiaugtis bendryste.
Šonkauliams:
- 2 – 2,5 kg jautienos šonkaulių (short ribs)
- 1 didelis svogūnas
- 2 didelės morkos
- 2 – 3 saliero stiebai
- 4 – 5 skiltelės česnako
- 300 ml raudonojo vyno (rinkitės skoningą, gerą vyną Merlot, arba Cabernet Sauvignon)
- 700 – 800 ml jautienos sultinio
- 2 v. š. aliejaus
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 10 čiobrelių šakelių
- 1 – 2 šakelės šviežio rozmarino
- 1 – 2 šakelės šviežio šalavijo
- 2 lauro lapai
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežios petražolės ar kitos jūsų mėgstamos žolelės, papuošimui
1 žingsnis
Pasiruoškime mėsą kepimui – jei jūsų mėsa šaldyta – atlaidykite ją šaldytuve, kad ji atitirptų palaipsniui ir išliktų ypač gardi ir sultinga. Atitirpintą mėsą, prieš kepant, palaikome kambario temperatūroje – kad ji keptų tolygiai ir išliktų sultinga. Jei jūsų turima mėsa buvo atvėsinta – prieš kepant ją pakanka valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.
2 žingsnis
Nustatykite orkaitės temperatūrą iki 165°C. Dideliame špižiniame emaliuotame puode įkaitinkite aliejų – kaitra turi būti vidutinė – didesnė nei vidutinė. Šonkauliukus pagardinkite druska ir pipirais, tada apkepkite iš visų pusių porcijomis, maždaug po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kad dailiai apskrustų. Išimkite šonkauliukus ir atidėkite.
3 žingsnis
Į tą patį puodą sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, morkas ir salierą. Kepkite, kol suminkštės, maždaug 5–7 minutes. Sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 1 minutę. Supilkite raudonąjį vyną, nugramdydami puodo dugną, kad atsiskirtų prikepę gabalėliai. Pilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, į puokštelę surištas aromatines žoleles ir lauro lapus. Užvirinkite mišinį ant silpnos ugnies. Grąžinkite apskrudintus šonkauliukus į puodą. Uždenkite dangčiu ir perkelkite į įkaitintą orkaitę. Troškinkite bent 4 valandas arba kol mėsa suminkštės ir lengvai atsiskirs nuo kaulo.
4 žingsnis
Išimkite šonkauliukus iš puodo ir nukoškite skystį, kad pagamintumėte padažą (daržoves iš troškinio galite tiekti kartu, jei mėgstate). Patiekite šonkauliukus, apšlakstytus padažu ir papuoštus šviežiomis petražolėmis.
Patiekite su bulvių koše, polenta arba traškia duona, kad papildytumėte padažą. Mes rekomenduojame purią, sviestinę bulvių košę – ji – švelnaus skonio ir tekstūros pabrėžia visus skonius, kurie atsiskleidė mėsoje ilgai ją troškinant.
Gardžių, taikių ir sočių Jums švenčių!






