Porcijos
6 – 7
Pasiruošimas
~ 2 val.
gaminimas
10 min.
Siūlome
Pietūs
Vakarienė
Ingredientai
Šie tradiciniai kartvelų koldūnai – tikras džiaugsmas gomuriui – kupini skonių, sultingi ir labai skirti ne tik ragauti, bet ir gaminti kartu. Tradiciškai chinkaliai gaminami su jautiena, jautiena maišyta su kiauliena ar aviena, tačiau dabar atsiranda vis naujesnių variacijų, kur siūloma standžią tešlą įdaryti sūriu, grybais ar vištiena. Kviečiame išbandyti tradicinį chinkalių variantą – su prieskoniais gardinta jautiena. Svarbiausia, norint patirti visą šių nuostabių koldūnų skonių ir malonumų paletę – reikia laikytis tikrų kartveliškų jų valgymo taisyklių – išvirtus chinkalius gardinti tik šviežiai grūstais pipirais, nesinaudoti įrankiais, tik savo rankomis, išsrėbti patį gardžiausią viduje susikaupusį sultinį nepraliejant nė lašo!
Mėsos įdarui:
- 1 kg smulkintos jautienos
- 400 – 500 ml šalto vandens
- 3 vidutiniai svogūnai
- 5 česnako skiltelės
- 50 g kalendros lapelių
- druskos ir pipirų pagal skonį
- 1,5 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
- 0,5 a.š. čili pipiro dribsnių (jei nemėgstate aštriai, dėkite mažiau)
- 1 a.š. malto kumino
Tešlai:
- 1 kg kvietinių miltų
- 400 – 500 ml ledinio vandens
- 2 a.š. obuolių ar kito acto
1 žingsnis
Pasiruoškime tešlą – suminkyta ji turės pailsėti, todėl pradėkite nuo jos. Geriausia tešlą suminkyti iš vakaro ir palikti ją šaldytuve pernakt tam, kad ji taptų elastinga. Jei chinkalius nusprendėte gaminti tą pačią dieną – tuomet suminkytą tešlą padėkite 30-40 min pailsėti šaldiklyje. Tešla chinkaliams gaminama labai tvirta ir standi – todėl jei turite vyriškų rankų pagalbą – mielai ja pasinaudokite. Į vandenį įmeskite grūsto ledo, įpilkite acto ir palaipsniui pildami suminkykite kietą tešlą. Jai reikia skirti bent 10 minučių. Tešlos rutulio paviršius nebus labai lygus, tačiau pailsėjus šaldytuve – ji bus ypač lygi, taigi – suminkyta tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą ar šaldiklį poilsiui.
2 žingsnis
Tuo tarpu paruoškite mėsos įdarą – į maltą mėsą berkite visus prieskonius, dėkite sutrintus svogūnus, česnako skilteles, sukapotus kalendrų lapelius ir pilkite šaltą vandenį. Mėsos įdaras turi būti skystokos konsistencijos tam, kad išvirus koldūnus viduje susidarytų sočiai gardaus ir aromatingo sultinio. Druskos ir pipirų dėkite pagal skonį. Mėsos įdarą taip pat įdėkite į šaldytuvą 20 – 30 min, kad skoniai susijungtų ir įdaras taptų vientisesnis. Ištraukę iš šaldytuvo įdarą, jį dar kartą gerai permaišykite.
3 žingsnis
Pasiraitokite rankoves – nes teks iš peties padirbėti kočiojant tešlą. Jei turite makaronų kočiojimo mašiną – mielai ja naudokitės, nes taip nepavargs Jūsų rankos. Tešlą padalinkite į dvi dalis, tuomet suformuokite ritinėlius ir juos padalinkite į 35-38 vienodo dydžio gabaliukus – tiek turėsite chinkalių. Kočiokite kiekvieną gabaliuką maždaug 1 – 1,5 mm storio blynukais ir formuokite klostuotus maišelius su 1 – 1,5 v.š. mėsos įdaro. Gerai užspauskite maišelio viršų ir ilgąją jo uodegėlę patrumpinkite. Išvirus chinkalius – tai bus „rankena” už kurios reikės griebti gardųjį koldūną ir jį valgyti.
4 žingsnis
Užkaiskite didelį puodą vandens – tokį, kad virdami Jūsų chinkaliai galėtų laisvai plaukioti ir nesiliestų vienas prie kito. Pasūdykite gerai vandenį ir kai jis kunkuliuos, leiskite po vieną koldūną, laikydami už uodegėlės ir pasukūriuodami verdančiame vandenyje tam, kad koldūnas išorėje apvirtų ir nesuliptų su kitais. Virkite apie 10 min, periodiškai juos pajudindami šaukštu tam, kad jie nesuliptų tarpusavyje ar nepriliptų prie puodo dugno ar kraštų ir paskui neprakiurtų. Tiekite plokščioje lėkštėje, pagardintus šviežiai grūstais pipirais.
Valgykite rankomis sugriebę už uodegėlės, pirmo kąsnio metu stengdamiesi išsrėbti visą gardų sultinį iš chinkalio vidaus.
Skanaus!

