Porcijos

4

Pasiruošimas

~ 40 min.

gaminimas

90 min.

Siūlome

Šaltas užkandis

Ingredientai

Tai vienas nuostabiausių Prancūzijos kulinarijos šedevrų iš trapios arba sluoksniuotos tešlos, įdarytas veršiena ar kiauliena su įvairiais paštetais. Priklausomai nuo regiono ir recepto variacijos, gali būti gaminamas iš paukštienos, žvėrienos ir kitos mėsos bei gardinamas įvairiausiais priedais. Vienas svarbiausių šio patiekalo elementų – sodri sultinio želė, kuri užpildo tarpelius, esančius tarp tešlos ir mėsos ir suteikia šiam patiekalui ne tik papildomo skonio, bet ir šventiškos išvaizdos. Paprastai kepami pailgoje kepimo formoje, kad būtų paprasta pjaustyti ir tiekti. Mūsų turima špižinė puikiai tinka, jei turite plieninę – ji tiks taip pat. Jei norite būti tikri, kad pyragas lengvai išslys iš formos, į dugną įtieskite kepimo popieriaus lakštelį. Išsikepkite Mr. Ūkio mėsos pyrago variantą ir nudžiuginsite visus šeimos narius nuostabiu šventiniu patiekalu.

Tešlai:

  • 1 a.š. maistinio acto
  • 75 g kambario temperatūros vandens
  • 0,5 a.š. cukraus
  • 10 g druskos
  • 1 didelis kiaušinis
  • 200 g minkšto sviesto
  • 250 g kvietinių miltų
  • 175 g kukurūzų krakmolo
  • 1 kiaušinio trynys pyrago apkepimui

Maltos mėsos įdarui:

  • 250 g kiaulienos paslėpsnio arba pažandės
  • 30 g konjako ar kalvadoso
  • 30 g petražolių lapelių
  • 5 g druskos
  • šviežiai grūstų pipirų pagal skonį
  • 300 g smulkintos Mr. Ūkio jautienos
  • 250 g riebios grietinėlės
  • 50 g kepintų lukštentų pistacijų
  • 30 g kepintų kedro riešutėlių
  • druska pagal skonį
  • šviežių čiobrelių, šalavijų ir rozmarinų lapeliai
  • 1 šalotinis svogūnas
  • 200 g pievagrybių arba baravykų (jei turite)
  • 1 v.š. sviesto grybų ir svogūno apkepimui

Mėsos sluoksneliams:

Sultiniui:

  • 70 g sauso raudonojo vyno
  • 0,5 v.š. medaus
  • 4-5 kvapnieji pipirai
  • 2 lauro lapai
  • 300 ml jautienos sultinio
  • druska, pipirai pagal skonį
  • 7 gr smulkios želatinos

 

1 žingsnis

dieną prieš kepant pyragą – pasiruoškite tešlą ir mėsos įdarus. Galima viską paruošti ir tą pačią dieną, bet kadangi tešla sviestinė – jai reikia gerai atvėsti, todėl patogiausia ją ilsinti šaldytuve per naktį. Pirmiausia dubenyje sumaišykite actą, vandenį, kiaušinį ir sviestą – produktai jungsis sunkiai, tačiau vientisos masės pasiekti nereikia. Kitame dubenyje gerai išmaišykite visus sausus ingredientus, kitaip krakmolas sušoks į grumstelius. Įmaišykite sausus ingredientus į skystą masę ir suminkykite minkštą sviestinę tešlą. Ją suplokite į plokščią stačiakampį ir suvyniojus į celofaną ar maistinę plėvelę – padėkite į šaldytuvą nakčiai.

2 žingsnis

Maždaug 1 cm dydžio kubeliais supjaustykite kiaulienos pažandę ar paslėpsnį. Pagardinkite smulkiai kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais bei palikite pasimarinuoti. Ant gabalėlio sviesto apkepkite turimus grybus, pagardinkite druska ir pipirais, atidėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepkite labai smulkiai sukapotą šalotuinį svogūną, jį verskite prie smulkintos jautienos. Ten pat pilkite grietinėlę, pistacijas, kedro riešutėlius, su druska sutrintas prieskonines žoleles (druską ir pipirus pilkite pagal skonį). Čia pat įmaišykite kiaulienos paslėpsnį ir viską gerai išmaišius, sandariai uždarykite ir palikite šaldytuve iki rytojaus. Mėsos gabaliukus (sprandinę ar kumpį) atpjaukite išilgai, kad tiktų pagal jūsų turimą kepimo formą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, druska ir kalvadosu ir taip pat palikite šaldytuve iki rytdienos.

3 žingsnis

Iš gerai atvėsintos tešlos iškočiokite 4-5 mm storio lakštą, kurio užtektų uždengti kepimo formą ir padaryti „dangtį”. „Dangčio tešlą padėkite į šaldytuvą, kol prireiks, kad nuo kambario šilumos ji netirptų. Savo turimą kepimo formą (maniške yra 37×11 cm) gerai ištepkite sviestu, tieskite ten tešlos lakštą ir gerai prispauskite tešlą visoje formoje, ypač jos kampuose. Į kepimo formą dėkite 1/3 smulkintos mėsos įdaro, ant viršaus sprandinės gabaliuką, tuomet šiek tiek smulkintos mėsos įdaro kraštuose, o vidury sudėkite eilutę apkeptų grybų. Taip sluoksniuokite visas mėsos rūšis tol, kol pasibaigs įdaras ir viršutinis sluoksnis bus smulkinta mėsa. Ištraukite iš šaldytuvo likusį tešlos gabaliuką ir uždenkite pyrago viršų. Dailiai užlankstykite kraštus, o viršuje padarykite 3-4 ermes, per kurias į iįkeptą pyragą pripilsime sultinio. Tam, kad skylutės viso kepimo metu išliktų tokios pat dailios, kaip padarymo metu, iš folijos pagaminkite kaminėlius (folijos lakštelį apvyniokite aplink pirštą) ir įstatykite juos į skylutes. Pyrago viršų patepkite kiaušinio tryniu ir papuoškite kaip tik Jums patinka, pagamindami dekoracijas iš likusių tešlos gabaliukų.

 

IMG 20250413 131434 scaled e1744712610441
IMG 20250413 174303 scaled e1744712557558
IMG 20250413 180734 scaled e1744712518837
IMG 20250413 183408 scaled e1744712643271
IMG 20250413 223942 scaled e1744712661643
IMG 20250414 114214 scaled e1744712679764

4 žingsnis

Šaukite savo nuostabųjį pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min 210 laipsnių C orkaitėje, tuomet sumažinkite kaitrą ir kepkite dar 40 min 180 laipsnių C orkaitėje. Kol kepa pyragas, pasiruoškite želę – prikaistuvyje nugarinkite vyną, kol jo liks pusė, tenpat dėkite aromatinius prieskonius, medų, pilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Nedideliame kiekyje vandens išbrinkykite želatiną ir ją ištirpinkite karštame sultinyje – tik nevirinkite. Traukite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Atsargiai išimkite kaminėlius (kad nenutrupėtų dekorai) ir per atsiradusias ertmes po truputį pilkite paruoštą sultinį su vynu – pilti reikia vis palaukiant – kad sultinys spėtų pasiskirstyti tarp mėsos sluoksnių – kas 10-15 minučių vis papildyti pyrago šulinukus nuostabiąja sultinio žele, kol šulinukai išliks pilni ir skystis nesusigers į pyrago ertmę. Pravėsinkite pyragą ir su visa forma dėkite į šaldytuvą pilnam sustingimui. Tiekimo dieną, traukite pyragą iš šaldytuvo ir lengvesniam išėmimui iš formos – pašaukite 3-4 minutėms į iki 175 laipsnių C įkaitintą orkaitę arba pašildykite ją karšt vandens vonelėje (jei forma sandari). Švelniai mentele užkabinkite pyrago kraštą ir išverskite jį ant šono. Pjaustykite 1,5 – 2 cm storio riekutėmis ir tiekite su dižono garstyčiomis, krienais ir marinuotomis daržovėmis. Skanaus!

Share This